Projectes en execució

DINAMITZACIÓ CULTURAL I ECONÒMICA DE HAËR (DCEH)

El projecte de Dinamització Cultural i Econòmica de Haër (DCEH) és un projecte pensat i elaborat pels joves de l'ASC Les Criquets de Haër (M'lomp) el qual Bafalay dóna suport econòmic i tècnic des del 2006.

Haër és un barri del municipi de M’lomp, el qual es troba a 10 km. al nord d'Husuy, capital del departament més meridional del Senegal (Àfrica de l’Oest), a la regió de Ziguinchor, la Casamance.



L’ASC de Haër agrupa totes les generacions de joves del barri, nois i noies, des dels adolescents (a partir de 15 anys) fins als homes i dones a punt de casar-se. Totes les persones compreses entre aquestes edats són – per norma social – membres de l’associació, tant si viuen a M’lomp com si es troben desplaçats en un altre municipi. Els beneficiaris directes del projecte són els mateixos membres; igualment, ja que el projecte establirà diversos serveis, les altres generacions del barri i les associacions dels altres barris també podran beneficiar-se’n. Totes les activitats organitzades per l’ASC tenen la finalitat de beneficiar les famílies dels seus membres.

L'objectiu del projecte és la construcció i dinamització del Foyer o Casal de Joves de Haër, nexe social més important del poble, el qual integri en un mateix centre diversos serveis per a la població i l’associació que el gestiona, l’ASC. El DCEH pretén donar resposta a les necessitats associatives, culturals, estudiantis i econòmiques que els joves del poble tenen actualment com a conseqüència de la crisi econòmica present.
A grans línies, els sectors els quals incideix són:
-         Associacionisme: dóna suport a les activitats de l’ASC “Les Criquets” obrint un espai d’intercanvi social i cultural i millorant la seva capacitat d’actuació.
-         Cultural: el casal permetrà la realització d’activitats culturals relacionades amb el món del teatre, la dansa, la música i la literatura pròpia.
-         Educació: l’ASC potenciarà l’accés als recursos educatius i escolars gràcies a la sala d’estudi i la biblioteca. També es buscaran ajudes econòmiques i material escolar.
-         Formació professional: el nou Casal tindrà un taller d’oficis que servirà tant per la formació com per la promoció professional i econòmica d’aquest sector.
-         Juvenil: les ASC són les entitats que reuneixen tots els joves d’un barri o d’un poble; el nou Casal representarà un punt de trobada del jovent de Haër i d’intercanvi sociocultural.
-         Serveis: botiga, bar, lavabos i locutori telefònic.
-         Econòmic: creació de llocs de treball, incentivació de les activitats econòmiques. Inversió en equipaments públics.

Fases d’execució del projecte:
-         Fase 1: construcció d'un nou foyer (centre cívic)
-         Fase 2: equipament i acabats interiors
-         Fase 3: obertura i funcionament.


El casal (Foyer) es va inaugurar 15 d'agost de 2010.
El projecte per a la DCEH  es troba actualment  en la fase d'acabament i d'obertura al funcionament. Actualment l'edifici es troba pràcticament acabat i ja s'utiliza.
Els usos que actualment té són: petita biblioteca, sala d'estudi, bar, teatre, sala polivalent. Gràcies a la instal·lació de la Font Solar Fotovoltaica de Bafalay, l'edifici disposa d'electricitat ( 220 volts i 1000 watts) i de nevera.

Accions previstes: Donar suport econòmic a l’ASC per distribuir beques d’estudide formació professional als membres més necessitats, per la realització d'actes públics de recaptació de fons i per les despeses de gestió de l’associació.
  • Actualment Bafalay està treballant amb la finalització i la dinamització del Casal de Joves de Haër.
  • Ampliació de la Font Solar Autònoma. El projecte preveu l’adjudicació de dues subvencions de l'ajuntament d'Arbúcies i de Calella per tal de poder ampliar la FSA.
  • Pla de gestió del Casal de Joves. Amb l'estada d'un membre de Bafalay a la zona aproximadament durant un any.
  • Espai per a una biblioteca i per a tallers de formació professió (estudi de  l' Oli de jatropha, d'alimentació, etc.).
Aquest projecte està sent possible gràcies al recolzament econòmic de: l'Ajuntament de Calella, l'empresa AXXON, S.A. de Girona, l'associació Som-hi de Sabadell i els socis, amics i col·laboradors de Bafalay. També ha estat recolzat per fons recollits per les activitats realitzades per Bafalay a Catalunya i, pel propi finançament de l'ASC al Senegal (gràcies a les activitats realitzades per recaptar fons i a les aportacions econòmiques dels seus membres).

Durant l'any 2007 i 2008, es va realitzà en el mateix emplaçament del projecte una diagnosi ambiental i energètica de Haër per part d'un grup d'estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona. Aquest estudi ha de contribuïr a iniciatives locals per l'aprofitament d'oli que es pot extreure del fruit de la planta Jatropha curcas.

Paral·lelament a l'acció de Bafalay, l'associació ASC també ha rebut la col·laboració d'altres entitats per a realitzar dos projectes paral·lels i complementaris: la construcció d'un espai agrícola i l'adquisició d'una barca de pesca (FADDO, 2008). El DCEH és un projecte que es troba en camí i que té un ampli suport de la societat local i d'institucions catalanes.